Overgangen fra Barn til Voksen

by Kristoffer

Overgangen fra barn til voksen. Det lyder måske lidt dramatisk, men faktisk er det netop dét som konfirmationen markerer. Med konfirmationen bekræfter Gud dét løfte som blev givet under dåben. Et løfte om at være der gennem livet, og at blive konfirmeret handler derfor netop om at tro på Gud. Der er dog også mange andre ting, som hører til denne specielle dag. Som mange andre af livets begivenheder er konfirmationsdagen også fyldt med traditioner, som mange stadig holder fast i. Udover konfirmationsforberedelserne, hvor den kommende konfirmand bl.a. går i kirke i tiden inden konfirmationen, så er tøj, taler, sange, konfirmationsgaver og blå mandag også vigtige elementer for konfirmationen. 

 

I forhold til tøj, så er pigerne normalt iklædt hvid kjole til konfirmationen mens drengene er i skjorte eller jakkesæt. Dagen er en festdag, og derfor er tøjet også lidt særligt i forhold til det normale hverdagstøj. En anden ting, som mange forbinder med konfirmation er festen, hvor konfirmanden bliver fejret med bl.a. sange fra gæsterne. Sangene er ofte sjove med underholdende oplevelser og minder om konfirmanden. En anden sjov ting ved sangene er sangskjuleren, som kan være udformet i de meste mærkelige ting. Nogle er inspireret af konfirmandens interesser og hobbyer, mens andre er mere klassiske. Traditionen tro har konfirmanden også lavet en tale eller sang til sin familie som tak for festen og dagen. 

 

Ingen fest uden gaver, og konfirmationsgaver er bestemt en vigtig del af dagen – særligt for konfirmanden. Gaveønskerne er ofte nøje udvalgt, og mange konfirmander glæder sig til at se, hvad gæsterne har fundet på at spændende ting. I dag er pengegaver ret populære, da konfirmanden selv kan købe noget, men også gaver som cykler, smykker, elektronik og mærketøj er i toppen af ønskelisten. 

 

Den sidste store ting i forbindelse med en konfirmation er blå mandag. Dagen afholdes som regel mandagen efter konfirmationen sammen med konfirmandens klassekammerater, hvor de sammen hygger sig med shopping, biograftur, forlystelser eller andre sjove oplevelser. Oprindeligt var dagen en markering på starten af fasten, hvor man lagde et blåt klæde på alteret i kirken, men i dag symboliserer dagen mere starten på noget nyt nemlig  konfirmandens overgang til voksenlivet. 

 

Selvom flere og flere vælger ikke at blive konfirmeret, er det fortsat en tradition som mange ønsker at følge. Den symbolske overgang fra barn til ung, der bliver fejret med et brag af en fest efterfølgende er en stor og vigtig begivenhed for mange unge mennesker.

 

You may also like

Leave a Comment